Pamuk
Hava Yolları’nın kalbine giden yolu midesinden geçen yolcuları,
Bugün
pekçoğunuzun uçuş öncesi hayli beklemeli,
koşturmalı, kemer yüzük çıkartmalı geçen havalimanı
maratonundan sonra nihayet rahata erip tatlı tatil hayallerine kavuştuğunuz
uçak koltuklarında sizleri şımartmayı planlıyoruz. Şimdi
hazırsanız kemerlerinizi bağlı, midelerinizi sakin, kalplerinizi berrak hale
getirin. Hepinize tadı damağınızda kalacak leziz bir uçuş dileriz.
Bir
uçağa binip dünyanın herhangi bir noktasına konabildiğiniz gibi, bu uçuş boyunca seçtiğiniz havayolu, class ve destinasyona
bağlı olarak biri diğerine hiç benzemeyen türlü şeyler yiyebilirsiniz. Bundan
mütevellit, uçak yemeği kimi zaman tam bir sukût-ü hayal, kimi zamansa
hayallerin ötesinde olabilir. Yine de mini bir
tanım yapmak gerekirse, havayollarına özel yemek şirketleri tarafından hazırlanarak
uçuşlarda kabindeki yolculara sunulan, belirli standartlara göre yapılmış yemeklere
uçuş yemeği diyoruz.
Yukarda
görmüş olduğunuz bir büyük tepsi içine yerleştirilmiş mini kaplar, uçuş tipi ve
saatine göre kahvaltı veya yemeğe uygun olarak peynir, salata, tatlı, sıcak,
soğuk yemek seçenekleriyle doldurularak ekmek ve içecekle servis edilir.
Bittabi burada tercih edilen yiyeceklerin taze oluşu, dayanma, ısıtma süreleri
üretici firma, kabin ekipleri ve uçan şefler
tarafından bilinmekte ve takibi yapılmaktadır. Uçan şef demişken, hemen
kendilerini tanıtalım. Dünyaca ünlü catering şirketi Do&Co’nun Türk Hava
Yolları ile yaptığı ortaklık gereğince, uzun mesafe uçuşlarda business bölümde
görevli olan, gastronomi ve aşçılık eğitimi almış, uzun yıllar yurt içi ve yurt
dışında çok çeşitli mutfaklarda çalışmış, işinin ehli, hayli meraklı ve ilgili kişilerdir.
Havayolları
arasındaki rekabet arttıkça, tüm havayolları kendisini diğerlerinden bir,
mümkünse birkaç adım öne çıkararak farklılaştırmak peşinde koşuyor. Bu durumda
akla ilk gelen yemekler oluyor zira her yolcu, uçağa binerken farklı halet-i
ruhiyelerle gelmiş olsa da, inerken hemen hepsi benzer duygular içinde oluyor. Havayolu tarafından vaat edilen hizmetler, uçuş güvenliği, koltuk
konforu, kabinin sessizliği, yemeklerin kalitesi, kabin ekibinin tavrı vb.
birçok şeyi kapsar. Ancak yemekler doyurucu ve lezzetliyse, yolcularınız
verdiği paraya değdiğini düşünüp kendini mutlu hissedip yemeğin verdiği
rehavetin etkisiyle yavaş yavaş yumuşayıp uykuya dalar.
İlk
uçak yemeğinin 1919 Ekim ayında Handley Page Transport tarafından yapılan
Londra-Paris uçuşunda sunulan bir sandviç ve meyve seçkisi olduğunu düşünürsek uçakların
bugün adeta beyaz masa örtülü, şık bir restoran havasına büründüğünü
söyleyebiliriz. Ancak pişman olmak istemiyorsanız tıpkı iyi restoranlar gibi,
iyi havayollarını tercih etmeniz gerektiğini hatırlatıp uçak yemeği çeşitlerini
anlatacağımız bir sonraki yazımızda görüşmeyi ümit eder, hepinize safran sarı
bir salı dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder