13 Aralık 2016 Salı

Pamuk Hava Yolları Gurme • Uçak Yemekleri


Pamuk Hava Yolları’nın kalbine giden yolu midesinden geçen yolcuları,
Bugün pekçoğunuzun uçuş öncesi hayli beklemeli, koşturmalı, kemer yüzük çıkartmalı geçen havalimanı maratonundan sonra nihayet rahata erip tatlı tatil hayallerine kavuştuğunuz uçak koltuklarında sizleri şımartmayı planlıyoruz. Şimdi hazırsanız kemerlerinizi bağlı, midelerinizi sakin, kalplerinizi berrak hale getirin. Hepinize tadı damağınızda kalacak leziz bir uçuş dileriz.

Bir uçağa binip dünyanın herhangi bir noktasına konabildiğiniz gibi, bu uçuş boyunca seçtiğiniz havayolu, class ve destinasyona bağlı olarak biri diğerine hiç benzemeyen türlü şeyler yiyebilirsiniz. Bundan mütevellit, uçak yemeği kimi zaman tam bir sukût-ü hayal, kimi zamansa hayallerin ötesinde olabilir. Yine de mini bir tanım yapmak gerekirse, havayollarına özel yemek şirketleri tarafından hazırlanarak uçuşlarda kabindeki yolculara sunulan, belirli standartlara göre yapılmış yemeklere uçuş yemeği diyoruz.



Yukarda görmüş olduğunuz bir büyük tepsi içine yerleştirilmiş mini kaplar, uçuş tipi ve saatine göre kahvaltı veya yemeğe uygun olarak peynir, salata, tatlı, sıcak, soğuk yemek seçenekleriyle doldurularak ekmek ve içecekle servis edilir. Bittabi burada tercih edilen yiyeceklerin taze oluşu, dayanma, ısıtma süreleri üretici firma, kabin ekipleri ve uçan şefler tarafından bilinmekte ve takibi yapılmaktadır. Uçan şef demişken, hemen kendilerini tanıtalım. Dünyaca ünlü catering şirketi Do&Co’nun Türk Hava Yolları ile yaptığı ortaklık gereğince, uzun mesafe uçuşlarda business bölümde görevli olan, gastronomi ve aşçılık eğitimi almış, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında çok çeşitli mutfaklarda çalışmış, işinin ehli, hayli meraklı ve ilgili kişilerdir. 



Havayolları arasındaki rekabet arttıkça, tüm havayolları kendisini diğerlerinden bir, mümkünse birkaç adım öne çıkararak farklılaştırmak peşinde koşuyor. Bu durumda akla ilk gelen yemekler oluyor zira her yolcu, uçağa binerken farklı halet-i ruhiyelerle gelmiş olsa da, inerken hemen hepsi benzer duygular içinde oluyor. Havayolu tarafından vaat edilen hizmetler, uçuş güvenliği, koltuk konforu, kabinin sessizliği, yemeklerin kalitesi, kabin ekibinin tavrı vb. birçok şeyi kapsar. Ancak yemekler doyurucu ve lezzetliyse, yolcularınız verdiği paraya değdiğini düşünüp kendini mutlu hissedip yemeğin verdiği rehavetin etkisiyle yavaş yavaş yumuşayıp uykuya dalar. 


İlk uçak yemeğinin 1919 Ekim ayında Handley Page Transport tarafından yapılan Londra-Paris uçuşunda sunulan bir sandviç ve meyve seçkisi olduğunu düşünürsek uçakların bugün adeta beyaz masa örtülü, şık bir restoran havasına büründüğünü söyleyebiliriz. Ancak pişman olmak istemiyorsanız tıpkı iyi restoranlar gibi, iyi havayollarını tercih etmeniz gerektiğini hatırlatıp uçak yemeği çeşitlerini anlatacağımız bir sonraki yazımızda görüşmeyi ümit eder, hepinize safran sarı bir salı dileriz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder