29 Kasım 2016 Salı

Havacılık Müzeleri • İstanbul Havacılık Müzesi



Pamuk Hava Yolları’nın müze müze gezen yolcuları,
Haftaya havacılık müzeleri serisinin ilki İstanbul Havacılık Müzesi’ne yapacağımız PH 1129 sefer sayılı uçuşla başlıyoruz. Ülkemizde havacılık alanında modern müzecilik anlayışının ilk örneği olan müze, uzun uğraşlardan sonra inşaatı tamamlanıp 16 Ekim 1985’te Yeşilköy’de kapılarını açtı. Şimdi hazırsanız, o kapıdan içeri girip 65.000 metrekareye incelikle yerleştirilmiş uçak, helikopter, planör, uçak motoru, madalya, bröve, kıyafetler, nişanlar, şapka kokartları ve uçak maketlerine uzanan bu geniş koleksiyonu görmek için havalanalım. Hepinize iyi uçuşlar dileriz.     

Bu koleksiyonda Hava Kuvvetleri’nin kurulduğu 1911’den bugüne tüm dönemleri temsil eden eserler başta olmak üzere, havacılıkla ilgili yapılan bağışlar, resmi yazıyla gelen ve çeşitli müzayedelerden satın alınan pekçok kitap, fotoğraf ve belge bulunmakta. Müze, ayrıca özel çalışma izni ile girilen 10.000 kitap ve 32.000’nin üzerinde fotoğraf arşivini bünyesinde bulunduran harika bir kütüphaneye sahip. Havacılık üzerine ihtisas yapmak isteyenlerin ilk uğrak yeri de diyebiliriz.




Aranızda müze gezmekten pek haz etmeyenlerin olduğunu biliyoruz. Fakat Havacılık Müzesi, gerek şehir içindeki merkezi konumu, gerek hayli uygun giriş ücreti, gerekse sunduğu benzersiz deneyimlerle diğer müzelere nazaran hayli eğlenceli ve enteresan. Bunu kulağınıza kiraz küpe yapıp pazartesi hariç hafta içi her gün 09.00-16.00, hafta sonu ve tatil günleriyse 09.00-17.00 arası ister yavrunuz ister sevdiğinizle ziyaret etmenizi yürekten tavsiye ediyoruz. Özellikle miniklerin hafızasında hayli tatlı hatıralar bırakıp hayal güçlerini şahlandıracağından hiç şüpheniz olmasın!




Yukarıda çocukların en sevdiği ‘köpek balığı uçak’ ve hemen üstünde havada adeta bir kuğu gibi süzülsün diye yapılmış kuğulu uçağı görüyorsunuz. Uçuşumuzu bitirmeden evvel, müzenin yakın gelecekte, çağın teknolojik gelişmeleri ve taleplerini karşılayabilmek amacıyla bir Havacılık ve Uzay Bilimi Merkezi ve Müzesi’ne dönüştürülme planı olduğunu söyleyelim. Bir an önce o günlere kavuşmak dileğiyle, hepinizi gözlerinizden öperiz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder